Afrika safari Zambia - African skimmers duo in vlucht
Ontdek Zambia: Een onvergetelijke vakantie ervaring

Reisgids Zambia

Zambia is een land dat geen directe toegang tot de zee heeft en grenst aan acht landen: Tanzania in het noordoosten, Malawi in het oosten, Mozambique in het zuidoosten, Zimbabwe en Botswana in het zuiden, Namibië in het zuidwesten, Angola in het westen en de Democratische Republiek Congo in het noorden. Het land beslaat een oppervlakte van ongeveer 752.612 vierkante kilometer en wordt gekenmerkt door uitgestrekte vlaktes, rivieren en indrukwekkende watervallen, waaronder de beroemde Victoriawatervallen.

Een van de meest opvallende kenmerken van Zambia is de Zambezi-rivier, die het land doorkruist en de grens vormt met Zimbabwe. Deze rivier speelt een cruciale rol in het ecosysteem en biedt tal van mogelijkheden voor avontuurlijke activiteiten zoals raften en vissen. Daarnaast is Zambia rijk aan cultuur en geschiedenis, met een diverse bevolking en talrijke traditionele ceremonies die het hele jaar door plaatsvinden.

Indrukwekkende dieren en natuur

Zambia is een paradijs voor natuurliefhebbers en herbergt een indrukwekkende verscheidenheid aan wilde dieren. Hier zijn enkele van de dieren die je kunt tegenkomen tijdens je safari, rondreis of vakantie.

De Big Five

In Zambia is het mogelijk om de "Big Five" te zien: olifanten, leeuwen, buffels, luipaarden en neushoorns. South Luangwa National Park en Lower Zambezi National Park zijn uitstekende locaties om deze dieren in hun natuurlijke habitat te observeren. Het Mosi-oa-Tunya National Park en North Luangwa National Park bieden ook de kans om de bedreigde witte neushoorn te zien.

Migratie

Hoewel Zambia niet beroemd is om een grote dierenmigratie zoals de Serengeti in Tanzania, vinden er toch indrukwekkende migratiepatronen plaats, vooral van antilopen en buffels. De Kasanka National Park is bekend om de spectaculaire vleermuizentrek die jaarlijks plaatsvindt, waarbij miljoenen vleermuizen samenkomen.

Wanneer we denken aan de migratie van gnoes, komt meestal het iconische beeld van duizenden gnoes die door de Serengeti in Tanzania en de Maasai Mara in Kenia trekken naar voren. Echter, Zambia herbergt ook een van de meest indrukwekkende, maar minder bekende, gnoemigraties ter wereld. Deze natuurlijke gebeurtenis biedt een spectaculaire kans om de ongerepte wildernis van Zambia te verkennen en getuige te zijn van een adembenemend schouwspel.

De migratie van de gnoes in Zambia vindt voornamelijk plaats in de Liuwa Plain National Park en de regio van de Bangweulu Wetlands. Hoewel het aantal gnoes hier niet zo groot is als in de Serengeti, biedt de Zambian migratie een unieke en minder toeristische ervaring, waardoor je de mogelijkheid hebt om de natuur in zijn puurste vorm te beleven.

De migratie in Liuwa Plain wordt gedreven door de seizoensgebonden regenval. Elk jaar, rond november, trekken duizenden gnoes naar de uitgestrekte graslanden van Liuwa om te profiteren van het verse gras dat na de eerste regenval verschijnt. Deze migratie duurt tot april, wanneer de gnoes terugkeren naar drogere gebieden.

In Bangweulu Wetlands is de migratie van de gnoes minder uitgesproken dan in Liuwa Plain, maar het gebied is nog steeds een belangrijk toevluchtsoord voor duizenden gnoes, vooral tijdens het droge seizoen wanneer water en voedsel schaars worden in andere delen van Zambia. De gnoes trekken naar de wetlands om te profiteren van de overvloedige water- en voedselbronnen.

Nationale dier

Het nationale dier van Zambia is de Afrikaanse visarend, een fantastische vogel die vaak te zien is langs de rivieren en meren van het land. Deze roofvogel staat symbool voor de wilde schoonheid van Zambia.

Vogels

Zambia is een paradijs voor vogelliefhebbers, met meer dan 750 vogelsoorten. Het land biedt een breed scala aan habitats, van wetlands en moerassen tot savannes en bossen, waardoor het een ideale bestemming is voor vogelspotten. Het Bangweulu-moeras is een van de beste plekken om zeldzame soorten zoals de shoebill stork te zien.

De Vleermuizentrek

Kasanka National Park, gelegen in het noordoosten van Zambia, is de locatie van een van de meest spectaculaire en grootste vleermuizentrekkingen ter wereld. Elk jaar komen miljoenen vleermuizen naar dit park, wat een uniek en indrukwekkend natuurspektakel

De vleermuizentrek in Kasanka National Park vindt jaarlijks plaats van eind oktober tot december. Dit is de periode waarin de regenval begint en de fruitbomen in het park beginnen te bloeien, wat een overvloedige voedselbron biedt voor de vleermuizen. De trek piekt meestal in november, wanneer de meeste vleermuizen aanwezig zijn en de lucht letterlijk zwermt van de miljoenen vleugels.

Bijzondere dieren

Naast de bekende wilde dieren herbergt Zambia ook enkele unieke soorten, zoals de Thornicroft giraffe, de Cookson’s wildebeest en de Crawshay’s zebra, die alleen in specifieke regio’s van Zambia te vinden zijn. Thornicroft giraffes zijn endemisch in South Luangwa National Park, Cookson’s wildebeest komt voor in het noordelijke deel van het Luangwa-ecosysteem, en Crawshay’s zebra is te vinden in de oostelijke en zuidelijke delen van Zambia, vooral in South Luangwa en North Luangwa National Park.

Top 5 Nationale Parken

1. South Luangwa National Park: Dit park wordt vaak geprezen als een van de beste wildreservaten ter wereld. Het staat bekend om zijn hoge dichtheid aan wilde dieren, waaronder leeuwen, luipaarden en olifanten. De Luangwa-rivier trekt een grote verscheidenheid aan dieren aan, vooral tijdens het droge seizoen.

2. Lower Zambezi National Park: Gelegen aan de Zambezi-rivier, biedt dit park spectaculaire landschappen en een overvloed aan wilde dieren. Het park is ideaal voor kanosafari's en biedt de kans om olifanten, buffels en talloze vogelsoorten van dichtbij te zien.

3. Kafue National Park: Het grootste nationale park van Zambia en een van de grootste ter wereld. Kafue herbergt een grote diversiteit aan wilde dieren, waaronder leeuwen, cheeta's, wilde honden en meer dan 500 vogelsoorten. Het park biedt uitstekende mogelijkheden voor zowel dag- als nachtsafari's.

4. Mosi-oa-Tunya National Park: Dit park herbergt de beroemde Victoriawatervallen en biedt een mix van avontuur en natuur. Bezoekers kunnen genieten van de adembenemende watervallen, wandelingen maken langs de Zambezi-rivier en op zoek gaan naar de witte neushoorn.

5. Kasanka National Park: Dit park staat bekend om de spectaculaire vleermuizentrek en biedt een unieke ervaring voor natuurliefhebbers. Kasanka is ook een belangrijk gebied voor vogel spotten en herbergt verschillende zeldzame en bedreigde soorten.

Beste reistijd en klimaat

De beste tijd om Zambia te bezoeken is tijdens de droge seizoenen, van mei tot oktober. In deze periode is de regenval minimaal, waardoor de wegen beter begaanbaar zijn en de dieren zich vaker bij waterbronnen verzamelen, wat ideaal is voor safari's en wildobservaties. De droge seizoenen bieden de beste omstandigheden voor activiteiten zoals safari's en kanotochten.

De regenseizoenen, van november tot april, brengen hevige regenbuien die de wegen moeilijk begaanbaar kunnen maken. Hoewel deze periodes meer regen met zich meebrengen, zijn de landschappen weelderig groen en in volle bloei. Reizen in het regenseizoen kan ook voordeliger zijn, met minder toeristen en lagere prijzen voor accommodatie en tours. Bovendien zijn de Victoriawatervallen in deze periode op hun spectaculairst, met een enorme waterstroom die over de rand dondert.

Bijzondere locaties en activiteiten

Victoriawatervallen

Een van de zeven natuurlijke wereldwonderen en een must-see attractie. De Victoriawatervallen, lokaal bekend als Mosi-oa-Tunya of "De rook die dondert", bieden adembenemende uitzichten en talloze activiteiten zoals helikoptervluchten, bungee jumpen en wandeltochten.

Lusaka

De hoofdstad van Zambia biedt een mix van moderne en traditionele attracties. Bezoekers kunnen het Nationale Museum bezoeken, de levendige markten verkennen en genieten van de lokale keuken in een van de vele restaurants. Lusaka is ook een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van de omliggende regio's.

Livingstone

Gelegen nabij de Victoriawatervallen, is Livingstone een populaire bestemming voor avontuurlijke activiteiten zoals wildwaterraften, zip-lining en vissen. De stad biedt ook culturele ervaringen, waaronder bezoeken aan traditionele dorpen en musea.

Lake Kariba

Dit enorme kunstmatige meer biedt talloze recreatieve activiteiten zoals vissen, boottochten en wildobservaties. Het meer is ook een ideale plek om te ontspannen en te genieten van de prachtige zonsondergangen.

Bangweulu Moerassen

Een uniek ecosysteem en een van de beste plekken ter wereld om de zeldzame shoebill stork te zien. De moerassen bieden ook uitstekende mogelijkheden voor vogelliefhebbers en natuurliefhebbers.

Meest gebruikte routes voor een reis

Voor een complete en gevarieerde reiservaring in Zambia zijn er enkele populaire routes die reizigers kunnen volgen.

1. Klassieke Safari Route: Deze route omvat stops in South Luangwa National Park, Lower Zambezi National Park en Kafue National Park. Dit biedt een geweldige mix van wildlife-ervaringen en adembenemende landschappen.

2. Victoriawatervallen en Safari Route: Begin in Livingstone voor een bezoek aan de Victoriawatervallen, gevolgd door safari's in Mosi-oa-Tunya National Park en Lower Zambezi National Park.

3. Culturele Route: Deze route richt zich op de culturele aspecten van Zambia, met stops in Lusaka, Livingstone en de traditionele dorpen in de regio Eastern Province.

Bevolking en cultuur

Zambia is een land met een rijke culturele diversiteit, bestaande uit meer dan 70 etnische groepen. Elk van deze groepen heeft zijn eigen taal, tradities en gebruiken. De grootste etnische groepen zijn de Bemba, Tonga, Chewa, Lozi en Nsenga. Deze diversiteit komt tot uiting in de vele traditionele ceremonies en festivals die door het hele land plaatsvinden, zoals de Kuomboka van de Lozi en de Nc'wala van de Ngoni.

Zambia is een overwegend christelijk land, maar er zijn ook aanhangers van de islam en traditionele Afrikaanse religies. Deze religieuze diversiteit wordt weerspiegeld in de verschillende gebedshuizen en spirituele praktijken die je door het hele land kunt vinden.

Visum en reisdocumenten

Voor een bezoek aan Zambia heb je sinds kort geen visum meer nodig. Blijf je langer dan 90 dagen dan heb je wel een visum nodig dat je bij aankomst op de luchthaven of vooraf online kunt aanvragen via de eVisa-portal. Het proces is eenvoudig en snel, en het visum kan meestal binnen enkele dagen worden verkregen. Zorg ervoor dat je paspoort minimaal zes maanden geldig is vanaf de datum van binnenkomst in Zambia en dat je een bewijs van gele koorts vaccinatie hebt, aangezien dit vereist is voor de meeste reizigers.

Actuele veiligheid

Zambia is over het algemeen een veilige bestemming voor toeristen, maar zoals bij elke reis, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de actuele veiligheidssituatie. De laatste jaren zijn er incidentele veiligheidsincidenten geweest, zoals criminele activiteiten en politieke onrust. Daarom is het raadzaam om de reisadviezen van je eigen land te raadplegen en lokale richtlijnen te volgen. In stedelijke gebieden moet je waakzaam zijn voor zakkenrollers en andere kleine criminaliteit, vooral in drukke markten en toeristische zones.

Mensenrechten en LHBTQIA+ rechten

Hoewel het land stappen heeft ondernomen om de mensenrechten te verbeteren, zijn er nog steeds uitdagingen, vooral op het gebied van vrijheid van meningsuiting en vergadering. LHBTQIA + rechten zijn beperkt in Zambia en homoseksualiteit is strafbaar. Reizigers die tot de LHBTQIA + gemeenschap behoren, moeten zich bewust zijn van de lokale wetten en voorzichtig zijn met openbare uitingen van genegenheid.

De rol van African Parks in Zambia

African Parks is een vooraanstaande non-profitorganisatie die zich toelegt op het behoud en beheer van nationale parken en natuurreservaten in Afrika. In Zambia speelt African Parks een cruciale rol bij het beschermen van enkele van de meest waardevolle en bedreigde wildgebieden van het land. Hun werk omvat het verbeteren van natuurbehoud, het herstel van biodiversiteit en het stimuleren van duurzaam toerisme, terwijl ze tegelijkertijd lokale gemeenschappen betrekken en ondersteunen.

Liuwa Plain National Park

African Parks heeft sinds 2003 het beheer van Liuwa Plain National Park op zich genomen in samenwerking met de Zambiaanse regering. Gelegen in het westen van Zambia, staat Liuwa Plain bekend om zijn uitgestrekte graslanden en unieke wildebeestmigratie, een van 's werelds grootste. Het park heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt onder het beheer van African Parks, met verbeteringen in infrastructuur, anti-stroperijmaatregelen en herstel van natuurlijke habitats. Deze inspanningen hebben geleid tot een toename van wilde diersoorten zoals leeuwen, hyena's en wildebeesten, en hebben de levensomstandigheden van lokale gemeenschappen verbeterd door middel van duurzaam ecotoerisme en landbouwinitiatieven.

Bangweulu Wetlands

In 2008 breidde African Parks zijn operaties in Zambia uit naar de Bangweulu Wetlands, een belangrijk ecosysteem dat bekend staat om zijn moeraslanden en de zeldzame shoebill stork. Gelegen in het noorden van Zambia, biedt Bangweulu een thuis aan diverse wilde dieren en ondersteunt het de lokale visserijgemeenschappen. African Parks heeft hier significante vooruitgang geboekt met programma's voor anti-stroperij, natuurbehoud en het stimuleren van duurzame ontwikkeling. Door nauw samen te werken met lokale gemeenschappen heeft African Parks bijgedragen aan het behoud van de shoebill stork en andere bedreigde soorten, terwijl ze economische kansen creëren voor de lokale bevolking.

Kafue National Park

In 2019 begon African Parks met het beheer van Kafue National Park, het grootste nationale park van Zambia. Dit park beslaat een uitgestrekt gebied van savannes, rivierbossen en graslanden langs de Kafue-rivier. Het staat bekend om zijn rijke biodiversiteit, inclusief de Big Five, en biedt een belangrijk toevluchtsoord voor talrijke diersoorten. Onder het beheer van African Parks heeft Kafue National Park vooruitgang geboekt met infrastructuurverbeteringen, intensieve anti-stroperijmaatregelen en betrokkenheid van lokale gemeenschappen. Deze inspanningen hebben geleid tot herstel van populaties van bedreigde diersoorten zoals de Afrikaanse wilde hond en hebben de ecologische veerkracht van het park versterkt.

Gemeenschapsbetrokkenheid en educatie

Een integraal onderdeel van African Parks' aanpak in Zambia is de betrokkenheid van lokale gemeenschappen bij natuurbehoud en duurzaamheid. Door programma's voor ecotoerisme, landbouw en educatie te bevorderen, streven ze ernaar om de economische levensvatbaarheid te vergroten en de afhankelijkheid van natuurlijke hulpbronnen te verminderen. Educatieve initiatieven richten zich op het vergroten van het bewustzijn en begrip van natuurbehoud bij lokale scholen en gemeenschappen, wat bijdraagt aan een duurzamere toekomst voor de regio's rondom de parken.

Toekomstige plannen

African Parks blijft zich inzetten voor het versterken van hun aanwezigheid en impact in Zambia. Ze hebben plannen om hun succesvolle model van geïntegreerd parkbeheer uit te breiden naar andere parken en natuurgebieden in het land, met als doel de bescherming van de natuurlijke rijkdommen en het bevorderen van duurzame ontwikkeling op lange termijn.

African Parks heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het behoud en de bescherming van Zambia's nationale parken en natuurgebieden. Door hun deskundige parkbeheer, effectieve anti-stroperijmaatregelen en betrokkenheid van lokale gemeenschappen hebben ze bijgedragen aan het herstel van biodiversiteit en het bevorderen van duurzaam toerisme. Liuwa Plain National Park, Bangweulu Wetlands en Kafue National Park zijn voorbeelden van hoe samenwerking en toewijding aan natuurbehoud kunnen leiden tot tastbare successen voor zowel de natuur als de lokale bevolking.

Conclusie

Zambia is een land van ongeëvenaarde schoonheid en avontuur, perfect voor een op maat gemaakte safari, rondreis of vakantie. Van de iconische Victoriawatervallen en diverse nationale parken tot de rijke cultuur en gastvrijheid van de bevolking, Zambia biedt een onvergetelijke reiservaring. Plan je volgende avontuur met ons en ontdek de magie van Zambia, geheel afgestemd op jouw wensen en mogelijkheden.

Afrika safari Zambia - wilde hond met bebloede kop
Afrika safari Zambia - baby zebra
Afrika safari Zambia - relaxen bij de lodge in een hangmat
Afrika safari Zambia - banded mongoose familie
Ontdek Afrika's best bewaarde geheim

Africa Wildlife Safaris

Telefoon
Frank Sies:+31 6 365 362 29 

E-mail

KvKnummer
68747691

Africa Wildlife Safaris is gespecialiseerd in het organiseren van bijzondere rondreizen door Afrika. We doen dit via persoonlijk contact, onderbouwd met deskundig advies en ervaren partners ter plekke. Wij maken jouw safari door Afrika passend bij jouw wensen en mogelijkheden.

Africa Wildlife Safaris
© Copyright Africa Wildlife Safaris. Alle rechten voorbehouden | Website: Open Source Design